Trio från Trelleborg som lett skånsk kvinnokamp

När S-kvinnors Skåne-distrikt firade 110-årsjubileum på ABF i Malmö den 24 november 2018, då deltog inte mindre än tre S-kvinnor från Trelleborg som alla varit ordförande i distriktet under olika tidsperioder.

1908 bildades S-kvinnors Skåne-distrikt. Den nuvarande styrelsen bjöd alla skånska systrar kamrater till tårtkalas för att fira. Ett 30-tal mötte upp och kom för att fika och dela minnen om gångna tider. Särskilt inbjudna var alla tidigare ordförandena som också delade med sig av sina minnen.

– Det som vi har idag, till exempel en feministisk utrikespolitik eller samtyckeslagstiftningen, det är ju ingenting som kommit av sig själv, konstaterade Elin Gustavsson i sitt inledningstal. Elin representerar klubben Camilla i Lund och är nu också ordförande för de skånska S-kvinnorna.

– Vi måste alltid minnas alla dem som gått före oss. Särskilt när man ibland känner hopplöshet inför framtiden, då är det bra att minnas, fortsatte hon.

Kvinnoklubben i Trelleborg bildades redan i december 1906. En viktig orsak till att arbetarrörelsens kvinnor började organisera sig var först och främst kampen för rösträtt.

Gunborg Pettersson från Trelleborg var ordförande för de skånska S-kvinnorna 1970-1972. Hon mindes särskilt införandet av särbeskattning för äkta makar som infördes 1971 och kampen för förbud mot atomvapen.

Inger Nilsson var ordförande i S-kvinnor 1986-1992. Hon mindes införande av varannan damernas och kamp för fortsatt utbyggd barnomsorg.

Lena Näslund, slutligen, är den Trelleborgskvinna som suttit längst av alla på uppdraget som Skåne-kvinnornas ordförande, 2003-2011. Hon minns särskilt att hon kampanjade för NEJ mot Euro och att mordet på Anna Lindh gjorde att man aldrig riktigt fick fira segern av folkomröstningen. Hon minns också lyckade kampanjturnéer runt hela landskapet, men också misslyckade försöka att bilda kvinnoklubbar på vissa skånska orter.

– Feminismen är vägen, jämställdhet är målet. Vi S-kvinnor håller ihop och tror på samma sak, avslutade Lena Näslund sitt anförande på den pigga 110-åringens kalas.

Tre kvinnor från Trelleborg som alla varit ordförande i S-kvinnors Skånedistrikt: Lena Näslund, Gunborg Pettersson och Inger Nilsson.

Text och bild: Anitha Ljung